Miten valmistaudun perhekuvaukseen?

Päivitetty: 13. syysk. 2019

Vielä meneillään olevan kesän kysytyimpiä kuvauksia ovat olleet erilaiset perhekuvat. Ennen kuvauspäivää käyn asiakkaan kanssa läpi muutamia juttuja kuvaukseen liittyen, joten miksipä en jakaisi niitä sinullekin.


Harvalle meistä valokuvattavana oleminen on ihan helppoa peruslimppua.

Myönnän itsekin kuuluvani tähän samaan porukkaan – kun kuvaajan silmät katoavat sen yksisilmäisen mustan laatikon taakse, mikään ei ole niin kuin äsken. Yritä nyt siinä sitten olla ihan normaalisti…


Kuvattavien rentouttaminen, hauskuuttaminen ja tunnelman luominen ovat paljon kuvaajan ammattitaidon varassa. Osaavan valokuvaajan temppujen lisäksi voit myös itse vaikuttaa siihen, millaisia kuvia tulevina vuosina itsestäsi ja perheestäsi katselet.


Perhekuva | Valokuvaaja Tero Honkaniemi
Vaatetuksen valinta vaikuttaa paljon kuvan ilmeeseen

Vaatetus

Kuvaustuokion vaatetus kannattaa miettiä etukäteen. Vaatteiden mahdollisimman yhtenäiset värit tuovat kuviin suunnitelmallisuutta, tyyliä ja harmoniaa. Kuvia on mukava katsella jälkeenpäin, kun mikään voimakas väri tai kuvio ei nouse liiaksi esiin kuvista.


Esimerkiksi tummasävyiset farkut tai muut rennot housut sekä vaaleat, yksiväriset t-paidat koko porukalle on hyvä vaihtoehto.

Edellistä virkettä ei kannata lukea minään ainoana totuutena – se on vain yksi esimerkki. Jos perheen garderoobi ei taivu aivan täydelliseen yhtenäisyyteen, ei ole kuitenkaan mikään välttämättömyys sännätä vaatekaupoille pelkästään valokuvauksen vuoksi. Olemassa olevasta repertuaarista voi kuitenkin valita parhaiten yhteen sointuvat sävyt - ja sillä mennään!


Perhekuvaus Tero Honkaniemi
Yhtenäinen pukeutuminen ei aina tarkoita keskenään samanvärisiä vaatteita

Yhtenäisen vaatetuksen ei tietenkään tarvitse olla näin konservatiivinen. Jos perheenjäsenten ylle istuu paremmin voimakkaat värit, niin en missään nimessä kiellä irrottelemasta! Esimerkiksi kaikille eriväriset T-paidat on myös loistovalinta!


Näytä itseltäsi

Helppohan se tietysti on täältä kameran takaa huudella, mutta niin kuluneelta kuin se kuulostaakin, näytä itseltäsi. Ainakin näin kuvaajan vinkkelistä olisi hienoa saada ikuistaa perhe sellaisena kuin perhe on.


Esimerkki:

Jos perheen äiti ei yleensä käytä voimakasta meikkiä, onko se tarpeen perhekuvassakaan.

Tai jos isä ei yleensä viihdy kauluspaidassa, niin ehkä se ei ole paras valinta myöskään perhekuvassa.


Asiakas on aina oikeassa, mutta mieti, millaisia kuvia haluat ikuistaa.


Juo (vettä) ja syö

Kuvauksen aikana liikutaan, istutaan, seistään, noustaan, nojaillaan, poseerataan, nauretaan ja pelleillään.


Päivän syömiset, juomiset ja päiväunet on hyvä ajoittaa siten, että kuvaushetkellä kaikilla on hyvä olla ja virkeä mieli.

Näin nälkäkiukku ei pääse yllättämään ja saamme mahdollisimman onnistuneita kuvia. Kun perheeseen kuuluu vauva- ja taaperoikäisiä, saattavat pienet tauot kuvauksen aikana tulla ihan tarpeeseen. Kuvauksiin voikin ottaa mukaan myös pientä purtavaa tai ainakin juotavaa.


Etsi kuvia

Joillain kuvattavilla on tarkka näkemys tai ainakin jonkinlainen mielikuva toivomastaan lopputuloksesta. Tämä tietysti helpottaa kuvaajan elämää, varsinkin jos nämä näkemykset on saatu kuvaajan haltuun ennen kuvaushetkeä. Minulle voi ihan surutta laittaa tulemaan referenssikuvia ennen kuvausta, jos jostain matkan varrelta on jäänyt mieleen itseäsi miellyttäviä perhekuvia. Esimerkiksi Pinterest ja Instagram tulevat tässä asiassa avuksi. #perhekuvaus ja #familyportrait ovat varsinaisia aarrearkkuja!

Kuvien lähettäminen ei tietenkään ole pakollista – miljööt ja sommittelut voi aina jättää täysin kuvaajan harteille.


Pidä hauskaa

Tämä on tärkeä!

Muista, että perhe ei tule paikalle kuvaajaa varten, vaan kuvaaja perhettä varten. Nämä ovat sinun ja perheesi kuvia, ja niistä tehdään juuri sellaisia kuin te haluatte. Saa pelleillä, ilveillä, nauraa ja pitää hauskaa. Vaikka ennakkoon saattaakin vähän jännittää, niin olen ollut NIIN mielissäni, kun kuvausten jälkeen olen kuullut sanat:

”täähän oli tosi hauskaa!” 😌
 

Lue myös: Kesän mielenkiintoisin henkilökuvaus | "Teettekste jotain leffaa?"

258 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki